Izaberite jezik englishserbian

top-banner

Petak, 18. Oktobar 2019

Kontekst projekta

komora-zaglavlje

U sadašnjem ekonomskom trenutku, oporavak i razvoj industrije sa obe strane granice nije samo nužnost već i važan cilj, kako za Rumuniju, da ojača svoju poziciju na evropskom jedinstvenom tržištu, tako i za Srbiju u periodu evropskih integracija. Granične oblasti Rumunije i Srbije nalaze se pred istim izazovima u pogledu razvoja jakog i dinamičnog sektora MSP.

U ovom novom ekonomskom i društvenom kontekstu,  "Made in Banat" nastao je iz potrebe da se podrži razvoj konkurentnosti privrede u graničnoj oblasti. Povećanje potrošnje posebnih nacionalnih proizvoda je stvarna potreba. U konkurentnom tržištu, proizvodi se prodaju u konkurentnim uslovima. Teškoće sa kojima se suočava granični region - smanjenom aktivnosti sektora MSP, nedostatkom regionalnih proizvoda, nedostatkom konkurentnosti, biće teži za  prevazilaženje, ukoliko Rumunija i Srbija ne uspeju da unaprede lokalne, regionalne i nacionalne brendove. Ove pomenute teškoće i ekonomska kriza se mogu prevazići lakše ako Rumunija i Srbija podstiču proizvodnju i promociju regionalnih brendova.

Partneri ovog projekta imali su u okviru ranije saradnje sličnih inicijativa, ali efekat je bio sasvim mali. Ovaj projekat je iskoristio neke od tih ranijih koraka i dao im novu prekograničnu dimenziju.  Projekat "Made in Banat” okuplja predstavnike ciljnih grupa za saradnju, razmenu iskustava i najboljih primera iz prakse, za stvaranje zajedničkih modela za ublažavanje efekata ekonomske krize, tako da će komparativna prednost dovesti do dugoročnog uticaja: povećanje konkurentnosti firmi i poboljšanje kvaliteta života u regionu obuhvaćenim projektom.

Partnerstvo je suštinsko, naročito jer uključuje organizacije koje predstavljaju MSP-ove u graničnom regionu. Šta više, vodeći partner je jedan od vodećih u realizaciji Regionalne Strategije izvoza Rumunije. Potrošnja tradicionalnih proizvoda prouzrokuje, da prihod ostaje u regionu, što donosi do stvaranja novih radnih mesta, povećanje ekonomske konkurentnosti i kvaliteta života i socijalne zaštite.

Očekivani rezultati projekta će doprineti ostvarivanju preuzetih ciljeva, dok će direktni i indirektni efekti  biti  povećanje konkurentnost proizvođača i pružalaca usluga u istorijskom Banatu kroz promovisanje proizvoda pod brendom "Made in Banat ".

 

Postojeće studije i iskustva drugih regiona pokazuju da tradicionalni proizvodi karakteristični regionu imaju prednost u pogledu povećanja obima prodaje, otvaranje novih tržišta, povećanje svesti ljudi da kupuju proizvode pod brendovima, udruženje proizvoda i usluga sa brendom regiona .

komora-footer

 

Newsletter

Baneri

msp pokretač razvoja regionalogo banat    Made in banat