Izaberite jezik englishserbian

top-banner

Sreda, 21. Novembar 2018

Održana sednica Parlamenta privrednika

U skladu sa planiranim aktivnostima 3. novembra 2017. godine održana je sednica Parlamenta privrednika Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga.


Sednica je održana po unapred pripremljenom dnevnom redu, od usvajanja zapisnika sa 1. Kostitutivne sednice Parlamenta privrednika, obraćanja predstavnika Privredne komore Srbije, predstavljanja kvartalne analize propisa, zatim informacije o privrednim kretanjima u Južnobanatskom upravnom okrugu i za kraj je ostavljena diskusija. Sednicom je predsedavala predsednica Parlamenta privrednika, Olivera Beuković, koja je otvorila sednicu, pozdravila prisutne članove Parlamenta privrednika i konstatovala da postoji kvorum za održavanje sednice.

Ispred Privredne komore Srbije se prisutnima obratila Nermina Ljubović, zamenik generalnog sekretara. Istakla je značaj reforme komorskog sistema, gde je neposredniji kontakt sa privredom. Poseban akcenat u svom izlaganju je stavila na inicijative privrednika koje sada dolaze do izražaja, gde Privredna komora Srbije uspešno zastupa interese, kada su u pitanju zakonska rešenja i njihove izmene. To već pokazuje određene rezultate, jer formirane radne grupe iz više oblasti reaguju po upućenim zahtevima privrede. Takođe je novina da se to prenosi i na lokalni nivo, gde je uspešno uspostavljena saradnja sa lokalnim samoupravama i gde se reaguje na uočene probleme privrednika, naročito kada su u pitanju obaveze prema lokalnim samoupravama.
Potom se prisutnima obratila Kristina Đurić, zamenik direktora pravno-političkog odelenja u Privrednoj komori Srbije. Istakla je da mnogi problemi nastaju kod propisa usled harmonizacije propisa u skladu propisima EU i da je u ovoj godini oformljeno 14 radnih grupa i do kraja godine se planira još nekoliko kako bi se što efikasnije delovalo kod uočenih problema privrednika. U proteklom periodu je bio veliki broj komentara na pojedina zakonska rešenja, ali se očekuje još inicijativa za unapređenje privrednog ambijenta.
Potom se prisutnima obratio Dragan Bosilj, V.D. direktora Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga. Pored analize o privrednim kretanjima u regionu, koju su članovi Parlamenta privrednika dobili u materijalu za ovu sednicu, poseban akcenat u svom izlaganju je stavio na aktivnostima koje se realizuju, istakavaši da su intenzivirane posete privrednim subjektima u kojima se otvoreno razgovara o problemima sa kojima se sureću privrednici. Naglasio je da se za narednu godinu planira još veći broj poseta privrednim društvima. Kada je u pitanju saradnja u lokalu, on je najavio potpisivanje Sporazuma o poslovnoj saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Južni Banat
Potom je pod tačkom razno bilo nekoliko diskusija privrednika na temu Zakona o izvršenju i obezbeđenju, zati na temu izmena Pravilnika o PDV-u, gde su privrednici informisani da je u pripremi stručni skup sa tom temom.

Newsletter

Baneri

msp pokretač razvoja regionalogo banat    Made in banat