Izaberite jezik englishserbian

top-banner

Sreda, 21. Novembar 2018

Održan Seminar „Osnove internet poslovanja“

U Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Južnobanatskog upravnog okruga održan je besplatni edukativni seminar na temu: „Osnove internet poslovanja" koji su sa PKS-RPK Južnobanatskog upravnog okruga zajednički organizovali Regionalna razvojna agencija „Južni Banat", Fondacija "Registar nacionalnog internet domena" (RNIDS), Beograd i kompanija „MadNet" doo iz Pančeva. Seminaru je prisustvovalo više od 70 preduzetnika, predstavnika privrednih društava sa područja Južnobanatskog upravnog okruga i budućih preduzetnika zainteresovanih da iskoriste potencijale Interneta za pokretanje novih ili razvoj postojećih poslova.

Ovo je četvrti održani seminar, u nizu, nakon Bora, Leskovca i Vrnjačke banje, ali je prvi koji je u direktnom prenosu mogao da se prati preko Fejsbuka.

Kroz četiri zanimlјive teme i obilјe primera iz prakse, eminentni predavači su prisutne upoznali sa osnovama pravilnog poslovnog prisustva na Internetu, razlozima za izradu web sajta, mogućnosti korišćenja društvenih mreža za prezentaciju svojih proizvoda i usluga, kao i o tome na koji način se na najbolji način oglašavati na internetu, biti prisutan i prepoznatljiv.

Predrag Milićević, rukovodilac Sektora marketinga i komunikacija u RNIDS-u istakao je da je vlasnik domena vlasnik onog što je na njemu i savetovao prisutne da svoje poslovne ideje zaštite pravovremenom registracijom internet domena što će im omogućiti prepoznatljivost.

Dagan Varagić, bloger i konsultant iz oblasti poslovne primene Interneta naveo je najčešće razloge za izradu veb sajta i posebno istakao važnost sadržaja koji je najčešće informativni, promotivni, prodajni ili kombinovani, a sve u zavisnosti od ciljeva poslovanja. Preduzetnik mora da ima jasnu ideju šta želi postići putem Interneta i svog web sajta i da aktivno učestvuje u njegovoj izradi. Po njegovom mišljenju tehnička izrada sajta i početno kreiranje sadržaja za njega, ne treba da čine više od 30% ukupnog budžeta za sajt, a da preostalih 70% treba uložiti u promociju i marketing.

Miloje Sekulić, osnivač i vlasnik agencije „Homepage" i član UO RNIDS je potvrdio važnost sadržaja objavljenog na web sajtu, ali i dodao da je neophodna nadgradnja, sledeći korak, a to je - pojavljivati se i na društvenim mrežama kako bi privukli pažnju potencijalnih korisnika naših proizvoda ili usluga. Istakao je: „Na ulici i u kafićima se družimo – pa tako i na društvenim mrežama. U kancelarijama radimo, a u radnjama kupujemo – pa tako i na našim veb sajtovima. Ljudi na društvenim mrežama jesu, a na sajtove dolaze".

Jelena Ožegović, saradnica za marketing i komunikacije u RNIDS-u je u svom predavanju predstavila osnove oglašavanja sa posebnim akcentom na Internet oglašavanje. Prisutnima je predstavila put odlučivanja koji kupci prolaze, od momenta kada shvate da im određeni proizvod ili usluga treba, pa do same onlajn ili oflajn kupovine. Istakla je da je na prvom mestu briga o ljudima i njihovim potrebama i da samo tako možemo privući pažnju potencijalnih kupaca u moru informacijs kojima su svakodnevno izloženi. Navela je podatak da se svake sekunde na Internetu obavi više od 40.000 Google pretraga. Po njenim rečima postavljanje ciljeva i planiranje je i najvažniji deo svih promotivnih aktivnosti jednog biznisa.
Kroz diskusiju koja je vođena tokom svih predavanja prisutni su dobili brojne savete, objašnjenja i sugestije na koji način najjednostavnije mogu doći do potrebnih informacija i kako korišćenjem Interneta, mogu da unaprede svoje poslovanje.

Konstatovano je da privrednici uviđaju značaj Interneta i mogućnosti koje pruža u pozicioniranju na tržištu i boljem poslovanju. Organizacija ovakvih seminara je način da se dođe do pravih ideja i jedinstvena ocena prisutnih privrednika bila je da treba nastaviti sa ovakvim vidom edukacije.

Newsletter

Baneri

msp pokretač razvoja regionalogo banat    Made in banat