Izaberite jezik englishserbian

top-banner

Sreda, 19. Decembar 2018

Održana 3. sednica Parlamenta privrednika

U skladu sa planiranim aktivnostima 22. februara 2018.godine je održana, prva u ovoj godini, sednica Parlamenta privrednika Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga. Sednica je održana po unapred pripremljenom dnevnom redu, od usvajanja zapisnika sa 2. sednice Parlamenta privrednika, zatim informacije o privrednim kretanjima u Južnobanatskom upravnom okrugu, informacije o radu Privredne komore Srbije.Potom je bio izveštaj o radu RPK Južnobanatskog upravnog okruga za 2017. godinu, a zatim usvajanje plana rada za 2018. godinu, i za kraj je ostavljena diskusija.

Sednicom je predsedavala predsednica Parlamenta privrednika, Olivera Beuković, koja je otvorila sednicu, pozdravila prisutne članove Parlamenta privrednika i konstatovala da postoji kvorum za održavanje sednice. Najpre je sve prisutne upoznala sa imenovanjem novog direktora RPK Južnobanatskog upravnog okruga, Markom Ćulibrkom. Posebno je pozdravila goste na sednici, Danijelu Lončar, naćelnicu Južnobanatskog upravnog okruga i direktora NSZ- filijala Pančevo, Đorđa Lukača. Parlamentu privrednika se obratila načelnica JBO i izrazila ogromno zadovoljsto što prisustvuje ovakvom skupu i pozvala privrednike na saradnju.

 DSCF2339

U skladu sa dnevnim redom usvojen je zapisnik sa prethodne sednice i to bez primedbi jednoglasno. Nakon toga je usledila Informacija o privrednim kretanjima regiona, koju je pripremila stručna služba, a koju su članovi Parlamenta privrednika dobili u materijalu za ovu sednicu. Ispred Privredne komore Srbije se prisutnima obratila Nermina Ljubović, savetnik predsednika PKS-a.. Istakla je značaj reforme komorskog sistema, gde je neposredniji kontakt sa privredom. Poseban akcenat u svom izlaganju je stavila na inicijative privrednika koje sada dolaze do izražaja, gde Privredna komora Srbije uspešno zastupa interese, kada su u pitanju zakonska rešenja i njihove izmene. To već pokazuje određene rezultate, jer formirane radne grupe iz više oblasti reaguju po upućenim zahtevima privrede.
Potom se prisutnima obratio Marko Ćulibrk, direktor Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga. Govorio je o rezultatima rada u prethodnoj godini, ali istovremeno je govorio i o planiranim aktivnostima za 2018 godinu po segmentima kako je u samom izveštaju, što je dobilo posebnu formu radi uporedivosti. Poseban akcenat u svom izlaganju je stavio na aktivnostima koje se realizuju, istakavaši da su intenzivirane posete privrednim subjektima u kojima se otvoreno razgovara o problemima sa kojima se sureću privrednici.

DSCF2325  

Naglasio je da se za narednu godinu planira još veći broj poseta privrednim društvima. Istakao je niz aktivnosti po pitanju sajamskih manifestacija, bilateralnih susreta. Dosta aktivnosti je bilo i po pitanju dualnog obrazovanja što je naišlo na odobravanje privrede. Istaknuto je da je veliki broj privrednih društava sa našeg regiona uključen u rad organa PKS. Kada je u pitanju saradnja u lokalu, on je istakao Sporazum sa Regionalnom razvojnom agencijom i najavio potpisivanje Sporazuma o saradnji sa načelnicom Južnobanatskog upravnog okruga koji će obuhvatiti svih osam lokalnih samouprava. Izveštaj o radu i plan su usvojeni jednoglasno.

Potom je pod tačkom razno, sve prisutne direktor NSZ- filijala Pančevo, Đorđe Lukač upoznao sa raspoloživim konkursima i pozivima i pozvao privrednike na saradnju. Nekoliko diskusija je bilo baš na tu temu, sa sugestijom da su pojedini pozivi ograničavajući i da nisu dostupni svim privrednim društvima. Odmah je dogovoreno da se pokrene inicijativa u NSZ i omogući svima dostupnost pri korišćenju tih sredstava.

 

Newsletter

Baneri

msp pokretač razvoja regionalogo banat    Made in banat