Izaberite jezik englishserbian

top-banner

Petak, 18. Oktobar 2019

Potpisani Ugovori o saradnji o primeni modela dualnog obrazovanja u Mašinskoj školi iz Pančeva

U prostorijama Privredne komore Srbije – Regionalne privredne Komore Južnobanatskog upravnog okruga u Pančevu, dana 11.jula 2018.godine, potpisani su ugovori o saradnji između predstavnika 11 poslodavaca iz kategorije malih i srednjih preduzeća sa područja Južnog Banata i direktora Mašinske škole iz Pančeva o primeni modela dualnog obrazovanja u ovoj školi u školskoj 2018/2019 godini.

 DSCF0653

Gospodin Dr. Marko Ćulibrk -Direktor Regionalne privredne Komore Južnobanatskog upravnog okruga, ovom prilkom pozdravio je sve učesnike ovog skupa – gospođu Mr. Tatjanu Božić- Većnika za obrazovanje Gradskog Veća Grada Pančeva, gospodina Đorđa Lukača-Direktora filijale NSZ u Pančevu, gospodina Nenada Dojčinovića-Direktora Mašinske škole iz Pančeva, kao i predstavnike 11 poslodavaca koji su potpisnici ugovora o saradnji.
Direktor komore je u svom obraćanju prisutnima prezentovao realizovane aktivnosti komore u procesu primene modela dualnog obrazovanja na području okruga, koje su zajednički sprovedene u prethodnom periodu sa organima lokalne samouprave, srednjim stručnim školama i obrazovnim institucijama, privrednim društvima i preduzetnicima, Nacionalnom službom za zapošljavanje kao i ostalim nadležnim republičkim i lokalnim državnim institucijama.


Učesnici su ovom prilikom istakli uspešnu saradnju Privredne komore Srbije sa školama, privredom i lokalnim samoupravama. Nastavni planovi i programi za odabrane obrazovne profile su dopunjeni i modernizovani, u smislu da je fokus bio na razvijanju stručnih kompetencija i povećanju udela praktičnih veština, pre svega u preduzećima.Obrazovni profili koji će se školovati u školskoj 2018/2019 godini po sistemu dualnog obrazovanja u Mašinskoj školi u Pančevu su : bravar-zavarivač i mehaničar motornih vozila, a od naredne školske godine i profil za zanimanje - operater mašinske obrade.
U modernizovanim trogodišnjim profilima koji se implementiraju po ovom modelu povećan je obim prakse sa dva na tri dana nedeljno u trećoj godini školovanja. Osim toga, praksa se jedino u prvoj godini odvija u školskoj radionici, a u drugoj i trećoj godini u kompaniji koja sarađuje sa školom. Kombinovanjem znanja koje stiču u školi, uz praktična znanja i veštine koje stiču u preduzeću, učenici imaju mogućnost da se osposobljavaju za potrebe privrede i time dobijaju bolje šanse za zaposlenje po završetku školovanja.

Newsletter

Baneri

msp pokretač razvoja regionalogo banat    Made in banat