Izaberite jezik englishserbian

top-banner

Utorak, 23. Jul 2019

Angažovanje sezonskih radnika – obuka u Vršcu

Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora Južnobanatskog upravnog okruga i Gradska uprava Vršca, zajedno sa NALED-om uz saradnju sa nemačkom agencijom za razvoj GIZ organizovali prezentaciju i obuku „Angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi sa on line prijavom” . Prezentacija je održana 18. marta 2019. godine u sali gradske uprave Vršca.

Najpre je sve prisutne pozdravio član grdskog Veća Vršca zadužen za poljoprivredu Slobodan Jovanov I zahvalio se privrednicima na odzivu I interosovanju za ovu zakonsku novinu. Potom je prisutne ispred PKS-RPK Pančevo, pozdravio kordinator za poljoprivredu Zoran Černoh koji je istakao da ova novina u zakonu znatno olakšava poslodavcima angažovanje sezonskih radnika, a sa druge strane štiti prava tih radnika I omugućuje im ostvarivanje doprinosa za PIO I zdravstveno osiguranje. Istakao je da pored toga što će imati prilike da čuju uslove za prijavu sezonskih radnika daju i svoje sugestije koje predstavnici NALEDA evidentiraju jer je dosta specifičnosti u stvarnom životru, kako bi se to prilagođavalo potrebama privrednika.

I ova prezentacija je imala za cilj da prisutne upozna sa definicijom, pravima , kao i obavezama kako poslodavca, tako i sezonskih radnika. Posebno je naglašeno da pored ove evidencije angažovani sezonski radnici ne gube pravo na ostvarivanje socijalne pomoći I takođe ne gube pravo kod NSZ. Data su i vremenska ograničenja kako poslodavca za angažovanje jednog radnika, tako I za sezonskog radnika kod jednog poslodavca. Ovakva evidencija je povezana i sa NSZ I sa PIO i sa Zdravstvenim osiguranjem.

U drugom delu su prikazane mogućnosti registracije poslodavca, bilo da je pravno lice, preduzetnik, poljoprivredno gazdinstvo ili pak fizičko lice. Nakon toga je prikazano način unosa sezonskog radnika na dnevnom nivou ili unos više radnika za više dana, kao I mogućnost otkazivanja za pojedine dana u slučaju loših vremenskih prilika. Usledila su pitanja privrednika, koja su i po završetku , pojedinačno želela da čuju dodatne informacije predstavnika NALED-a.

Newsletter

Baneri

msp pokretač razvoja regionalogo banat    Made in banat